Breaking News
Loading...
domingo, 19 de abril de 2015


El descobriment d'Amèrica i la seua posterior conquista fon una de les majors fites de l'història comparable a l'aplegada a la Lluna per eixemple. No obstant este succés que durà décades des del seu descobriment en 1492 fins a la conquista de l'imperi Inca definitiva en 1572, té encara vàries incògnites a les quals respondre. ¿ Hi hagué realment un genocidi per part dels conquistadors espanyols?

Bo, en primer lloc per a saber estes senyes cal remontar-se al seu descobriment en 1492 i quines conseqüències tingué açò. Quan Colón realisa el descobriment, no descobrix el continent sino les Antillas, a les quals atribuïx com a illes propenques a les Indies orientals de China i Cipango (Japó). Estes illes atragueren a l'iglésia perque estaven habitades per gent a la qual consideraven pagana pero no herege, ya que no coneixien la fe verdadera, la catòlica. Per lo tant, l'iglésia veu en ells l'oportunitat de “ajudar-los” a enfilar el camí de la fe cristiana i catòlica. L'interés de l'iglésia aumentaria encara més quan es troben en 1519 en una civilisació alvançadíssima que provocà en Europa el final de la mentalitat renaixentista, els asteca. En el periodo que es realisa estos successos, l'iglésia es convertirà en la mediadora entre espanyols i portuguesos en el repartiment del món, com ho seran les bules aleixandrines del papa Aleixandre VI o Roderic de Bòrgia en 1493.

Llavors nos trobem en que eixe territori no té un domini clar per part de ningú ya que llevat d'asteques i d'inques, no hi ha un estat fort en la zona de domini per lo qual se'l considerarà deshabitat i serà l'iglésia la que done la llegitimitat als espanyols i als portuguesos de certs territoris, pero a canvi deuen complir en el deure eclesiàstic. Ací és a on volem aplegar per a averiguar l'assunt del genocidi. L'iglésia prohibix l'esclavitut i serà una de les demandes que impondrà l'iglésia, junt a l'evangelisació dels natius, per a donar llegitimitat del territori a Espanya o Portugal. El tercer poder són els conquistadors, els quals són gent de descendents de la guerra de Granada que, valent-se de la seua experiència militar, volien conseguir terres sent fidel al rei en la conquista del nou món i en el cas dels conquistadors volien mà d'obra i per lo tant usarien l'esclavitut. Açò va provocar un enorme conflicte entre la corona, l'iglésia i els conquistadors, del qual, la corona, per a evitar perdre la llegitimitat del territori, va permetre tindre als conquistadors terres pero havien de pagar als que treballaren en elles i en molts casos no es podien heretar els terrenys, l'esclavitut es va prohibir per a contentar a l'iglésia i evangelisar als natius.

Açò no va succeir de la nit al matí, ya que per eixemple en Nova Espanya (l'actual Mèxic) la primera audiència real creada en 1528 va tindre un tracte més dur en els natius, de la mateixa manera que els primers espanyols de les Antilles. En el cas de les Antilles anà suavisant-se gràcies a les protestes de misioners enviats per l'iglésia els quals amenaçaren en excomulgar i retirar la llegitimitat a la corona espanyola sobre el nou món. En el cas Mexicà, el virrey Antonio de Mendoza va formar la segona audiència en 1532 en la que també es va millorar el tracte als natius.

Vistes estes senyes ¿podem afirmar que va haver genocidi?
No va haver un genocidi en la conquista espanyola en Amèrica llevat el cas de la illa de “L'Espanyola” o l'actual illa de Sant Domenec en la qual sí foren exterminats els natius, pero no es podria haver conquistat Amèrica sense la pròpia ajuda dels natius.

Els eixèrcits espanyols, certament en una gran superioritat armamentística, podien acabar en els atacs asteques o en qualsevol que se'ls presentara en molts més efectius humans, pero no es podria explicar cóm 500 espanyols conseguiren aplegar a Tenochtitlan i conquistar l'imperi asteca que podia contar en 200.000 efectius segons algunes fonts. Puix que es va conseguir ya que en les files espanyoles havien natius que, o be les seues terres havien segut conquistades per asteques o be conseguiren un suculent pacte en els conquistadors. Açò s'aplicaria per a tota la conquista d'Amèrica. Açò es pareix molt a la conquista romana d'Hispania en la qual, ciutats íberes com Saguntum, foren aliades de Roma mentres que unes atres foren aliades dels cartaginesos, o independents, pero opostes a l'arribada de Roma. Puix ací es pot aplicar lo mateix. Saguntum, a pesar de ser destruïda per Aníbal Barca, quan els romans vencen en Zama i els guanyen la guerra als cartaginesos, a Saguntum la tracten d'una forma especial i és una de les ciutats més volgudes per Roma lo que la va fer molt rica en l'edat antiga. En Amèrica, els natius que varen recolzar als espanyols reberen un tracte molt millor que els vençuts; simplement lleis de la guerra.
Llavors si no va haver genocidi ¿per qué varen morir molts natius?

Açò s'explicaria per la guerra que va provocar moltes morts en la batalla pero cal anar mes allà de la guerra. Quan els asteques es veuen conquistats, molts  se suicidaren per la derrota per lo que es produïxen suïcidis en massa. L'intercanvi de malalties entre Europeus i natius va provocar moltes morts i no solament entre els natius americans, sino també en les files espanyoles.

En resum, no podem parlar d'un genocidi ya que no va haver intenció ni premeditació, ya que també ells eren necessaris per a l'imperi espanyol i aixina ho volien els monarques espanyols, ya que si els convertien en súbdits de la mateixa manera que els europeus baix domini hispànic, aumentaven els ingressos i els efectius. 



---------------------------------------------------------------------------------------------------------


El descubrimiento de América y su posterior conquista fue una de los mayores hitos de la historia comparable a la llegada a la Luna por ejemplo. Sin embargo este suceso que duró décadas desde su descubrimiento 1492 hasta la conquista del imperio Inca definitiva en 1572, tiene todavía varias incógnitas a las que responder. ¿Hubo realmente un genocidio por parte de los conquistadores españoles?

Bueno, en primer lugar para saber estos datos hay que remontarse a su descubrimiento en 1492 y qué consecuencias tuvo esto. Cuando Colón realiza el descubrimiento, no descubre el continente sino las Antillas, a las que atribuye como islas cercanas a las Indias orientales de China y Cipango (Japón). Estas islas atrajeron a la iglesia porque estaban habitadas por gente a la que consideraban pagana pero no herege, ya que no conocían la fe verdadera, la católica. Por lo tanto, la iglesia ve en ellos la oportunidad de "ayudarles" a enfilar el camino de la fe cristiana y católica. El interés de la iglesia aumenta aún más cuando se encuentran en 1519 con una civilización avanzadísima que provocó en Europa el final de la mentalidad renacentista, los azteca. En el periodo que se realiza estos sucesos, la iglesia se convertirá en la mediadora entre españoles y portugueses en el reparto del mundo, como lo serán las bulas alejandrinas del papa Alejandro VI o Rodrigo de Borgia 1493.

Entonces nos encontramos con que ese territorio no tiene un dominio claro por parte de nadie ya que salvo aztecas y de los incas, no hay un estado fuerte en la zona de dominio por lo cual se le considerará deshabitado y será el iglesia la que dé la legitimidad a los españoles y los portugueses de ciertos territorios, pero a cambio deben cumplir con el deber eclesiástico. Aquí es donde queremos llegar para averiguar el asunto del genocidio. La iglesia prohíbe la esclavitud y será una de las demandas que impondrá la iglesia, junto a la evangelización de los nativos, para dar legitimidad del territorio en España o Portugal. El tercer poder son los conquistadores, los cuales son gente de descendientes de la guerra de Granada que, valiéndose de su experiencia militar, querían conseguir tierras siendo fiel al rey en la conquista del nuevo mundo y en el caso de los conquistadores querían mano de obra y por lo tanto usarían la esclavitud. Esto provocó un enorme conflicto entre la corona, la iglesia y los conquistadores, del cual, la corona, para evitar perder la legitimidad del territorio, permitió tener a los conquistadores tierras pero tenían que pagar a los que trabajaran en ellas y en muchos casos no se podían heredar los terrenos, la esclavitud se prohibió para contentar a la iglesia y evangelizar a los nativos.

Esto no sucedió de la noche a la mañana, ya que por ejemplo en Nueva España (actual México) la primera audiencia real creada en 1528 fue para tener un trato más duro en los nativos, al igual que los primeros españoles de las Antillas. En el caso de las Antillas fue suavizado gracias a las protestas de misioneros enviados por la iglesia los que amenazaron con excomulgar y retirar la legitimidad a la corona española sobre el nuevo mundo. En el caso Mexicano, el virrey Antonio de Mendoza formó la segunda audiencia en 1532 en la que también se mejoró el trato a los nativos.

Vistos estos datos ¿podemos afirmar que hubo genocidio?
No hubo un genocidio en la conquista española en América salvo el caso de la isla de "La Española" o la actual isla de Santo Domingo en la que sí fueron exterminados los nativos, pero no se podría haber conquistado América sin la propia ayuda de los nativos.
Los ejércitos españoles, ciertamente en una gran superioridad armamentística, podían acabar con los ataques aztecas o con cualquiera que se les presentara con muchos más efectivos humanos, pero no se podría explicar cómo 500 españoles consiguieron llegar a Tenochtitlan y conquistar el imperio azteca que podía contar con 200.000 efectivos según algunas fuentes. Por cuanto se consiguió ya que en las filas españolas habían nativos que, o bien sus tierras habían sido conquistadas por aztecas o bien consiguieron un suculento pacto con los conquistadores. Esto se aplicaría para toda la conquista de América. Esto se parece mucho a la conquista romana de Hispania en la que, ciudades íberas como Saguntum, fueron aliadas de Roma mientras que otras fueron aliadas de los cartagineses, o independientes, pero opuestas a la llegada de Roma. Pues aquí se puede aplicar el mismo. Saguntum, pese a ser destruida por Aníbal Barca, cuando los romanos vencen en Zama y ganan la guerra a los cartagineses, a Saguntum la tratan de una forma especial y es una de las ciudades más queridas por Roma, lo que la hizo muy rica en la edad antigua. En América, los nativos que apoyaron a los españoles recibieron un trato mucho mejor que los vencidos; simplemente leyes de la guerra.
Entonces si no hubo genocidio ¿por qué murieron muchos nativos?

Esto se explicaría por la guerra que provocó muchas muertes en la batalla pero hay que ir mas allá de la guerra. Cuando los aztecas se ven conquistados, se producen suicidios en masa. El intercambio de enfermedades entre Europeos y nativos provocó muchas muertes y no sólo entre los nativos americanos, sino también en las filas españolas.

En resumen, no podemos hablar de un genocidio ya que no hubo intención ni premeditación, ya que también ellos eran necesarios para el imperio español y así lo querían los monarcas españoles, ya que si los convertían en súbditos de la misma manera que los europeos bajo dominio hispánico, aumentarían los ingresos y los efectivos.

0 comentarios:

Publicar un comentario