Breaking News
Loading...
sábado, 10 de agosto de 2013

Els habitants d'Ayelo de Malferit (Valéncia) creuen que la ciutat va vore nàixer la primera versió de la Coca Cola, i consideren que la fàbrica que desenrollà la formula que inspirà el refresc mes venut del món ha segut relegada a un segon pla en l'història.

Ayelo de Malferit, en la província de Valéncia, és supostament el lloc de naiximent del refresc més conegut del món, segons el periòdic alemà Der Spiegel. Ya canós i en ulleres, Joan Micó, de 74 anys d'edat, deixa entrevore en la seua fàbrica la fòrmula secreta del popular beguda. "Les llavors de cola rallades i les herbes barrejades en alcohol deuen madurar en una gerra de fanc durant un mes", explica. "Lo que succeïx a continuació és un secret", afig.

Supostament, la recepta del seu licor, ara cridada “Anou de Kola Coca”, és la base de la Coca Cola. La beguda és extremadament dolça, per lo que Micó diu que "és millor esperar que es barreje en l'aigua en lloc de prendre-ho pur". "A les dones els agrada en llet", afirma. La primera versió d'Anou de Kola Coca fon inventada fa més de 120 anys pels fundadors de la fàbrica de Micó. Fins i tot hui en dia, la gent aplega de totes parts del món per a provar-la.

L'historia de la fabrica de licors d'Ayelo se remonta a 1880. La fabrica fon fundada per Batiste Aparici, Ricardo Sanz i Enric Ortiz. Els tres empresaris escomençaren a fabricar productes de calitat, com licors en noms tan creatius com Perfecte Amor, Llàgrimes de Contribuent i Plaer de Dames. Aparici, que estava a càrrec de les vendes, pronte escomençà a visitar fires comercials en Roma, Paris, Londres i Chicago.

En 1885 se traslladà a Filadelfia en una nova beguda en el seu equipage, nomenada Coca Kola, feta de cafeïna, i rica en fruts dels arbres africans de cola i les fulles de les plantes de coca de Perú, aixina que ràpidament rebé un premi a l'innovació. Abans de morir, Aparici donà alguns a representants de vendes americanes unes quantes mostres. Tal volta fon una coincidència, pero soles un any després, el farmacèutic estadounidenc John Pemberton feu historia quan inventà la Coca Cola.

En el reportage publicat en el citat mig, Micó se mostra convençut de que la base de la Coca Cola fon ideada en Ayelo de Malferit. "Era fàcil copiar una beguda en aquella época", senyala. "Les patents no se registraven si un producte tenia èxit", indica el valencià. Els seus predecessors soles registraren la beguda “Anou de Kola Coca” en Espanya en 1903. Pero per aquell moment, Coca Coa ya s'estava convertint en un icon en Estats Units.

Mig segle mes tart, les dos empreses finalment se trobaren. Quan Coca Coa decidí que era hora d'entrar en el mercat espanyol sabia no havia manera d'evitar a la menuda fabrica d'Ayelo de Malferit. Per això, en 1953 els eixecutius de Coca Cola visitaren Espanya i adquiriren els drets de Jogim Joan Sanchis, que era llavors l'amo de la fàbrica. La producció d'Anou de Kola Coca continuà en el poble valencià, pero soles en la seua versió alcohòlica.

Se creu que la fabrica rebé unes 30.000 pessetes de l'época, pero ningú ho sap a ciència certa, ya que els registres han segut destruïts. Pero la sifra fon soles una menuda fracció de lo que podria haver segut. En 2011, Coca Cola celebrà el seu 125 aniversari com una de les marques més conegudes del món. "Si tinguérem soles un menut percentage de les seues accions, seriem millonaris", senyala Micó.


"La fàbrica de licors es bàsicament soles una afició estos dies", relata Micó. "Volem mantindre viva la tradició, per a que no se perga per a sempre, pero ya no podem seguir invertint". I es que encara que Coca Cola continua obtenint beneficis millonaris, els dies d'Anou de Kola Coca estan contats. Micó espera continuar al front de l'empresa atres cinc o sis anys, abans de que el seu fill Josep Joan se faça càrrec. "Després, este capítul de l'història probablement aplegarà al seu fi d'una volta per totes", se resigna Micó.

0 comentarios:

Publicar un comentario